Selasa, 26 Mei 2020

DESCRIBES SOME FOODS FROM YOUR INTERNSHIP PLACE #4

1.  AYAM MASAK MERAH 

Brown Sugar Malaysia | White Sugar Malaysia | CSR

Ayam masak merah adalah hidangan tradisional Malaysia. Ini secara harfiah berarti ayam "dimasak merah" dalam bahasa Inggris. Ini adalah casserole potongan ayam dalam sambal cabai kering. Potongan ayam pertama-tama digoreng menjadi cokelat keemasan kemudian perlahan-lahan direbus dalam cabai kering pedas dan saus tomat. Kacang polong kadang-kadang ditambahkan ke piring, dan itu dihiasi dengan daun jeruk purut robek serta ketumbar. Ini sering dipasangkan dengan nasi tomato - nasi yang dimasak dengan saus atau pasta tomat, susu, rempah-rempah kering, dan bawang putih, bawang merah, dan jahe.

Cara Membuat 

Bahan-bahan

  1. 1/2 Kg Ayam(Digoreng setengah matang)
  2. 1 Biji Bawang Merah Besar
  3. 1 Biji Bawang Bombay(Dipotong Bulat & digoreng sampai layu)
  4. 4 Ulas Bawang Putih
  5. Jahe(Ukuran Jempol)
  6. Laos(Ukuran Jempol)
  7. Cabe kering(2 Genggam)
  8. 3 Batang Sereh
  9. Tomat(Dihalusin pake blender)
  10. Saus Cili(5 sendok mkn)
  11. Minyak(tergantung banyaknya bumbu tumis)
  12. 300 ml Air
  13. Garam @ bubuk perasa
  14. Gula jawa(tergantung selera manis yg diingini)

Langkah

  1. Goreng ayam setengah matang lalu diasingkan..
  2. Halusin bahan2 seperti jahe,laos,cabe kering,sereh,bawang besar,bawang putih sehingga halus..
  3. Panaskan wajan dan masukin minyak..Tunggu sehingga panas dan masukan bahan2 kisar..Ditumis sehingga bau nya harum dan agak gurih sedikit..
  4. Masukan tomat,saus cili,bawang bombay dan air..Masukan ayam..Tunggu sehingga ayam matang..Diaduk merata..
  5. Sesudah bumbu agak kering masukin gula jawa dan bubuk perasa..keringkan sedikit dan suda bisa dicicip..Selesai

2. NASI HUJAN PANAS 

Beef Rendang & Nasi Hujan Panas | LC Tan | Flickr

Nasi Hujan Panas adalah resipi nasi Melayu yang popular di Malaysia dan Indonesia. Sesetengah orang merujuk hidangan ini sebagai "Rainbow Rice" kerana memaparkan beras berwarna-warni. Ia biasanya dihidangkan dengan masakan Melayu yang lain seperti rendang daging atau kari ayam.

Ciri utama Nasi Hujan Panas ialah rupanya yang berwarna-warni. Penampilannya tidak pernah gagal dalam menarik minat orang ramai untuk menjamu selera terutama golongan kanak-kanak.

Lalu mengapa disebut nasi hujan panas? Hidangan nasi itu disebut nasi hujan panas karena warnanya yag beraneka ragam. Ya, nasi hujan panas terdiri dari tiga warna. Bila nasi tumpeng warnanya kuning, maka nasi hujan panas itu berwarna hijau, kuning dan merah. 

Seperti halnya cuaca, kalau saat panas lalu turun hujan, maka akan muncul pelangi di langit.  Nah, lantaran nasi ini berwarna hijau, merah dan kuning, orang Melayu kemudian menyebutnya nasi hujan panas.

Ada pula yang menyebutnya rainbow rice. Dengan perpaduan warna yang cukup indah, nasi hujan panas tentu sangat menggugah selera.  Nasi hujan panas merupakan salah menu andalan yang dimiliki Malaysia. Tak hanya itu, nasi pelangi itu pun sudah sangat terkenal sejak dahulu kala.

Cara membuat Nasi hujan panas 

Bahan-bahan

  1. 2 cup beras
  2. 2 cup kaldu ayam
  3. 3 lbr daun pandan
  4. Dikit garam
  5. 1 sdm mentega
  6. Bahan tumis :
  7. 4 butir bawang merah
  8. 2 butir bawang putih
  9. 1 cm jahe iris
  10. 1 bh bunga lawang/pekak
  11. 2 bh kapulaga
  12. 2 bh bunga cengkeh
  13. 1 cm kayu manis
  14. 2 bh serai geprek
  15. Pewarna sy guna : bunga telang, pandan juice, air kunyit dan pewarna pink

Langkah

  1. Cuci beras kemudian masukkan kaldu ayam, sisihkan.
  2. Panaskan mentega masukkan bahan tumis semua, tumis sampai wangi
  3. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam beras aduk rata, taruh daun pandan dengan garam dikit.
  4. Masak nasi di dalam rice cooker.
    Nasi Hujan Panas PELANGI langkah memasak 4 foto
  5. Setelah matang taruh pewarna titik-titik di dalam beras dan tutup kembali.
  6. Tunggu 10 menit baru aduk2 rata semua.
    Nasi Hujan Panas PELANGI langkah memasak 6 foto
  7. Siap di sajikan 🌈
    Nasi Hujan Panas PELANGI langkah memasak 7 foto


3. NASI MINYAK 

Nasi minyak png 2 » PNG Image

Nasi Minyak memang sangat popular dan menjadi hidangan utama bagi majlis perkahwinan masyarakat Melayu di Malaysia. Rasa janggal jika sesebuah majlis perkahwinan tidak menyajikan nasi minyak kepada tetamu yang datang.

Hidangan sampingan kegemaran untuk dimakan bersama Nasi Minyak adalah ayam masak merah, daging lembu, kuah dhall, acar buah dan juga papadom. Kalau ingin mencuba hidangan ini, kenalah hadir ke mana-mana majlis perkahwinan orang Melayu.

Sejarah 

Sajian Nasi minyak merupakan kuliner hasil asimilasi antara budaya lokal Melayu Palembang dan pendatang Arab yang banyak menetap di kawasan Pasar Kuto, Kota Palembang. Nasi minyak adalah adaptasi dari nasi kebuli terhadap selera lidah orang Indonesia. Jika nasi kebuli biasanya menggunakan beras basmati sebagai bahan utama, maka nasi minyak di Sumatra Selatan dan Jambi menggunakan beras lokal. Nasi minyak terkadang juga menggunakan santan kelapa sebagi pengganti susu kambing atau susu sapi sebagai bumbu. Perbedaan nasi minyak Jambi dengan nasi minyak Palembang adalah nasi minyak Jambi disantap bersama dengan kuah kari.
Pada zaman dahulu nasi minyak adalah makanan istimewa yang hanya disajikan kepada lingkungan keluarga Kesultanan Palembang Darussalam saja. Nasi minyak biasanya menjadi sajian rutin bagi Sultan Palembang setiap hari jumat selepas beliau menunaikan ibadah sholat jumat. Nasi minyak juga sering disajikan bagi tamu-tamu agung yang melawat ke wilayah Kesultanan Palembang Darussalam. Kini nasi minyak sudah tidak seekskusif dulu, nasi minyak sudah dapat dinikmati oleh masyarakat umum di acara-acara khusus seperti pesta pernikahan, idulfitri, idul adha, syukuran, dan juga sudah dijual di kedai makanan khas Palembang.

Cara membuat : 
Bahan bahan:
5 pot beras Basmathi – basuh dan tos
1-2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin Planta
3 bunga lawang, 1 kayu manis, 3 buah pelaga
5 biji bawang merah - hiris
2 inci halia - kisar dan ambil jus
1 sudu besar jus Sunquick
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning telur
Sedikit susu cair

Cara cara:
Panaskan minyak sapi dan majerin planta. Masukkan kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. 

Kemudian masukkan bawang merah hiris. Nota: boleh lebihkan minyak sapi jika suka nasi minyak yang rasa kuat.
Bila bawang telah wangi dan keperangan, tuang air yang telah disukat mengikut sukatan beras. Nyalakan api. Kacau dan masukkan sedikit garam. Nota: sukatan air = 1 pot= 1 ¼ pot air

Bila air telah mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh dan ditos. Kacau rata. Biarkan seketika.

Masukkan air halia dan sunquick. Tutup periuk dan masak seperti biasa.

Apabila nasi telah hampir kering, tuangkan susu cair ke atas nasi. Gaulkan nasi hingga sebati.

Titiskan beberapa titis pewarna kuning di atas nasi yang hampir masak. Jangan gaulkan nasi. Tutup periuk dan bila nasi telah masak, baru dikacau rata dan sedia untuk dihidangkan. 

Nota: boleh juga masukkan kismis dan biji gajus yang digoreng.
Source : 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar